IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ предупреди развитите страни да ограничат дефицита

Потенциалът им за икономически растеж може да намалее с над 0,5 процентни пункта на година заради големия държавен дълг

15:31 | 15.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ предупреди развитите страни да ограничат дефицита

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че развитите икономики са изправени пред „спешната нужда“ да намалят своите бюджетни дефицити.

Предупреждението идва на фона на силните обществени вълнения в редица европейски страни, които се опитват да намалят държавните разходи и да увеличат постъпленията в бюджета чрез съкращение на заплатите, замразяване на пенсиите и вдигане на данъците.

В последния си доклад, озаглавен „Фискален монитор", МВФ прогнозира, че ако бюджетните дефицити на развитите страни продължат да нарастват, това ще навреди на икономическото им възстановяване.

Според МВФ ако те не сведат държавния си дълг до нивата отпреди началото на кризата, потенциалът им за растеж може да намалее с повече от 0,5 процентни пункта на година, което може да има значителен негативен ефект, ако натрупването продължи няколко години.

Според МВФ ако сегашната фискална политика на правителствата се запази, средният държавен дълг на развитите страни ще нарасне до 110% от техния брутен вътрешен продукт (БВП) до 2015 г.

Икономистите на фонда съветват правителствата да започнат да въвеждат постепенно мерки, с които да се гарантира отсега, че увеличението на дефицита и дълговете в резултат от кризата няма да доведе до проблеми с фискалната устойчивост на страните.

МВФ очаква бюджетният дефицит на Гърция да възлезе на 8,1% от БВП през тази година. Други страни в ЕС, като Ирландия и Великобритания, се очаква да имат по-лоши дефицити от 12,2% и 11,4% съответно, но при тях ситуацията не е толкова тревожна, защото техните икономики остават по-конкуренти от тази на Гърция. За САЩ се очаква дефицит от 11% от БВП за тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още