IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самостоятелно заетите жени със същите права за майчинство като служителите

Държавите членки ще решават дали плащането на здравноосигурителни вноски трябва да бъде задължително за самонаетите жени или те могат да влизат в тази система доброволно

11:55 | 15.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Самостоятелно заетите жени със същите права за майчинство като служителите

Държавите членки на ЕС трябва да предоставят стандартни социалноосигурителни права, включително 14-седмичен платен отпуск по майчинство, за самостоятелно заетите жени, както и за съпругите или партньорите на семейни начала на самостоятелно заети лица, гласи предложението за промяна на европейска директива.

Според измененията, които ще бъдат гласувани от Европейския парламент във вторник тази седмица, държавите членки ще решават дали плащането на здравноосигурителни вноски (включително отпуск за майчинство, болест, инвалидност и възраст) трябва да бъде задължително за самонаетите жени или те могат да влизат в тази система доброволно.

Съществуващото законодателство в ЕС ще бъде осъвременено, за да могат самоосигуряващите се жени и съпрузи (или партньори на семейни начала) на самоосигуряващи се лица да се ползват от същите права на социална сигурност, с каквито се ползват и служителите, се посочва в съобщението на Европейския парламент.

Съпругите или партньорите не са служители, но въпреки това обикновено помагат на самоосигуряващия се работник (особено разпространена е тази практика в селското стопанство, малките фирми и свободните професии). Държавите членки могат да дадат възможност на самонаетите жени, както и помагащите съпрузи на самонаети лица, доброволно или задължително да се присъединят към схема за социално осигуряване, като решението за това принадлежи на всяка една държава членка.

При всяко положение всяка бременна самонаета жена или съпруга на самонаето лице ще има право на 14-седмичен платен отпуск по майчинство (гарантирания от ЕС минимален период за платен отпуск по майчинство за обикновени служители). Отново държавите членки ще могат да решават дали този отпуск е задължителен или доброволен, както и дали социалната защита да бъде "пропорционална на участието в дейностите на самостоятелно заетото лице".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още