IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Етикетите “Произведено в” може да станат задължителни за дрехите в ЕС

В момента тези етикети са доброволни и на практика тяхното използване зависи от националното законодателство

10:43 | 15.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Етикетите “Произведено в” може да станат задължителни за дрехите в ЕС

Етикетите “Произведено в” могат да станат задължителни за дрехите, които се продават в Европа, ако Европейският парламент одобри предложените от парламентарната комисия по промишленост изменения към регламента за етикетиране на текстилните продукти, съобщиха от ЕП.

Евродепутатите ще гласуват предложението във вторник, 18 май.

Отбелязването на етикета на страната-производител трябва да бъде направено задължително, за да се гарантира, че потребителите не се подвеждат от етикети, които внушават, че дадена дреха е произведена в ЕС, а не в трета страна, смятат от комисията по промишленост.

В момента етикетите “Произведено в” са доброволни и на практика тяхното използване зависи от националното законодателство.

Настоящето законодателство на ЕС за етикетите на текстилните продукти се отнася само до хармонизирането на наименованията на текстилните влакна и посочването на етикета на влакната, които са използвани в текстилните продукти.

Депутатите ще поискат освен това от Европейската комисия да представи доклад в следващите две години, и ако е необходимо и предложение за законодателство, което да наложи тези изисквания за етикетите в целия ЕС.

Докладът ще трябва да разгледа хармонизираните изисквания за информация на етикети относно грижите за продукта (в момента е доброволно), размера и номера на дрехите и обувките, предупреждения за здравето и безопасността (възпламенимост/запалителност, възможни алергени съставки).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още