IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хонконг ускори икономическия си растеж до 8,2%

Правителството на Хонконг очаква ръст на БВП от 4-5% през тази година

14:47 | 14.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Хонконг ускори икономическия си растеж до 8,2%

Икономиката на Хонконг ускори значително темпото на своя ръст до 8,2% на годишна база през първото тримесечие на тази година, предаде Bloomberg. Това е най-силният икономически растеж през последните четири години, като износът и потребителските разходи са били негов основен двигател в началото на 2010.

Икономистите очакваха по-слабо увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) от 7,5%. В сравнение с последните три месеца на 2009 г. икономиката на китайския административен район, с население около 6,6 млн. души, се е разраснала с 2,4 на сто, показаха още сезонно коригираните данни.

През последното тримесечие на 2009 г. икономиката на Хонконг, който е търговски и финансов център от световно значение, се разрасна с 2,5% на годишна база, но за цялата 2009 г. отчете спад от 2,7%, който се оказа първият от 1998 г.

Правителството на Хонконг очаква ръст на БВП от 4-5% през тази година, но уточни, че е много вероятно той да се увеличи повече заради съживяването на световната икономика. Прогнозира се още инфлацията да се ускори от 0,5% през миналата година до 2,3% до края на тази.

Централната банка, заедно с правителството на Хонконг, предприеха мерки за ограничаване на растежа в цените на недвижимите имоти, които поскъпнаха с 10% само в рамките на първите четири месеца на тази година. През 2009 г. жилищата в Хонконг поскъпнаха с 29% въпреки ипотечната криза.

Азиатските страни станаха лидери по икономически растеж и поведоха възстановяването на световната икономика. Китайската икономика, която е трета по големина в света, нарасна с 11,9% през първите три месеца на тази година, а тази на Малайзия – с 10,1% на годишна база. БВП на Южна Корея нарасна със 7,8% на годишна база, което е най-доброто й представяне на годишна база за 2002 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още