IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкери: Кредитирането в ЦИЕ се свива заради липса на търсене

Причината не е в нежеланието на банките да отпускат заеми, казват финансови институции

15:00 | 14.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Банкери: Кредитирането в ЦИЕ се свива заради липса на търсене

Основната причина за задълбочаване на свиването на кредитирането в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е липсата на търсене, а не нежеланието на банките да отпускат заеми. Това стана ясно от изказвания на ръководители на две от банките с най-големи позиции в ЦИЕ – Уникредит и Райфайзенбанк. Банкерите взеха участие в годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която се провежда в Загреб с медийното присъствие на Investor.bg

Докато в началото на кризата проблемите са се дължали основно на липсата на ликвидност и постепенно се е преминало към качеството на кредитите, от началото на тази година ситуацията е коренно променена, посочи Фредерико Гизони, директор „Банкови операции“ на Уникредит за Източна Европа.

Според него свиването на кредитирането в момента се дължи на спада в търсенето на заеми, а доказателство за това е свръхликвидността, която се наблюдава в региона. Резервите на търговските банки при централните банки са доста над минималните, посочи Гизони.

„По-скоро искането, отколкото предоставянето на кредит, ще бъде ключовият фактор, който ще ни изведе от кризата”, каза Дебора Револтела, директор „Стратегически анализи за ЦИЕ“ на банката.

Възможност за стимулирането на търсенето на кредити от Уникредит виждат чрез пълното оползотворяване на структурните фондове на ЕС. „Структурните фондове на ЕС, ако бъдат изцяло оползотворени, имат потенциал да добавят от 1 до 2 базисни точки към номиналния растеж на БВП за региона през 2010, което е изключително добра цифра в настоящата среда”, обяснява Револтела.

В същата насока бе и изказването на изпълнителния директор на Райфайзенбанк Холдинг Хърбърт Степич, който обърна внимание на липсата на варианти за инвестиране на създадената свръхликвидност. Възможности за това според него ще има след създаване на работещи финансови пазари в отделните страни от ЦИЕ, което да спре задлъжняването в чужда валута.

От изказването на Степич стана ясно, че регионът на ЦИЕ остава перспективен, но проблем освен, неработещите финансови пазари, е именно и липсата на търсене на кредити. Сред причините за това той посочи свиването на износа на страните и намалялото вътрешно търсене, които възпират инвестициите в нови проекти.

Още от срещата на ЕБВР в Загреб:

ЕБВР: Краткосрочното кредитиране в чужда валута в ЦИЕ трябва да спре

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още