IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рейтингов съвет може да застане между емитентите и кредитните агенции в САЩ

Съветът ще бъде създаден от Комисията по ценни книжа и фондови борси, предвижда законодателна поправка

12:57 | 14.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Рейтингов съвет може да застане между емитентите и кредитните агенции в САЩ

Американският сенат одобри на първо четене законодателна промяна, която ще въвлече правителството в избора на оценители на сложните облигационни сделки, съобщава The Wall Street Journal.

Целта е да се сложи край на възможността за конфликт на интереси, който според някои е задълбочил финансовата криза. През април американският сенат заклейми действията на Moody's и S&P преди кризата.

С 64 „за“ срещу 35 „против“ горната камара на Конгреса гласува за сериозна промяна на Wall Street.

Тя е насочена към един от най-наболелите проблеми на финансовите пазари: Емитентите на облигации избират рейтингови агенции, на които плащат, т.е. приходите на агенциите зависят от самите фирми, които те трябва да оценяват.

Поправката е част от мащабния законопроект за реформа на финансовите регулации, който лидерите на демократите се надяват да бъде окончателно одобрен от сената през следващата седмица.

След като напусне сената, този законопроект все още предстои да измине дълъг път, по който въпросната поправка може да отпадне, но мнозинството, с което бе приета, дава надежди, че тя ще остане.

Поправката предвижда щатската Комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC) да създаде и контролира влиятелен рейтингов съвет, който ще бъде посредник между емитентите и кредитните агенции.

Този съвет ще определя коя агенция да оценява съответните емисии облигации. Това обаче ще важи единствено за т. нар. „структурирани книжа“ - облигации, които са обезпечени с постъпления от автомобилни или картови заеми.

Мнозинството в този съвет ще се състои от инвеститори. В състава му ще влизат още представители на емитентите, рейтинговите агенции, както и независими членове.

Вчера главният прокурор на щата Ню Йорк призова големите банки и рейтингови агенции като част от разследването на връзките помежду им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 27.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още