IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трети спад на азиатските борси за тази седмица

Пазарите на ценни книжа в региона обаче успяха да завършат волатилната седмица с ръст

12:19 | 14.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Трети спад на азиатските борси за тази седмица

Борсовите индекси в Азия се понижиха за трети път през тази седмица, след като Португалия обяви нови мерки за съкращаване на държавните си разходи, които засилиха притесненията от забавяне на растежа на европейската икономика. В резултат на това инвеститорите потърсиха сигурността на щатския долар, което повиши курса му срещу еврото до 14-месечен връх, докато петролът и металите поевтиняха.

Регионалният борсов индекс MSCI Asia Pacific, който обединява пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, загуби 1% до 119,83 пункта, предаде Bloomberg. Той се е повишил с 1,3% в сравнение с миналия петък, което е най-големият му седмичен ръст през последните шест седмици.

Японската компания Sony прогнозира два пъти по-малка от очакваното печалба за текущата си фискална година от 50 млрд. йени (540 млн. долара), което понижи цената на акциите й с близо 7%. Ръководството на втория по големина производител на електроника в света се опасява, че продажбите му ще пострадат в случай, че бюджетната криза в Европа се разрасне.

На фондовата борса в Токио японският индекс Nikkei 225 се понижи с 1,5% до 10 462,51 пункта, което го превърна в най-губещият индекс в региона. Понижението му е най-силното за последните шест сесии. В рамките на изминалата седмица Nikkei 225 е добавил 1% към стойността си, но от началото на годината се е понижил с 0,8 на сто.

В Тайланд главният индекс SET се понижи с 1,1%, за да падне до най-ниската си точка за последните две седмици. Повод за това стана убийството на виден лидер на антиправителствената опозиция по време на интервю с репортер на New York Times. Именно тежките сблъсъци между антиправителствени демонстранти и полицията допринесоха най-много за 4,5-процентния спад на SET през тази година.

Широкият китайски индекс Shanghai Composite загуби 0,5% до 2 696,63 пункта, а в Хонконг Hang Seng се понижи с 1,4% до 20 145,43 пункта. Днес стана ясно, че директните чуждестранни инвестиции в страната са се увеличили с 24,7% на годишна база през април до 7,35 млрд. долара, като това е деветият пореден месец, през който те отчитат ръст.

Данните надминаха пазарните очаквания, а притокът на капитал ще подкрепи китайската икономика, която е най-бързо развиващата се в света с 11,9% ръст за първите три месеца на тази година.

В рамките на изминалата седмица Shanghai Composite отчита минимален ръст от 0,3 на сто, a Hang Seng е скочил с 1,1%. Още по-силен седмичен ръст от близо 3% записва южнокорейският борсов индекс Kospi, следван от индексът на сините чипове в Индия – BSE Sensex 30, с повишение на седмична база от 2,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още