IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът е на път да отбележи втори седмичен спад

От началото на седмицата енергийната суровина е поевтиняла с 2% и се търгува на най-ниските си нива от февруари

09:27 | 14.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът е на път да отбележи втори седмичен спад

Петролът е на път да отбележи втори пореден седмичен спад заради силното поскъпване на долара през последните дни и натрупващите се запаси от суров петрол на САЩ, който е най-големият потребител на енергийни суровини в света, предаде Bloomberg.

Петролните резерви на САЩ се увеличиха за 14-ти път за последните 15 седмици, а междувременно доларът поскъпна с близо 2% срещу еврото и британската лира от началото на тази седмица. В резултат на това цената на енергийната суровина се понижава за четвърти пореден ден по време на днешната електронна търговия в Азия.

Американският лек суров петрол поевтинява с 0,5% до 74,03 долара за барел в часовете на днешната електронна търговия на Нюйоркската петролна борса, като по-рано днес цената му падна под 74 долара за барел. Вчерашната сесия завърши със силен спад в цената на петролните фючърси от 1,7% до 74,40 долара за барел – най-ниското ценово ниво от 12 февруари насам.

От началото на тази седмица петролът е поевтинял с 2 на сто. Цената му се е понижила с 15% от своето най-високо ниво за тази година от 87,19 долара за барел, достигнато на 3 май.

Доларът поскъпна с 0,6% срещу еврото в четвъртък до 1,2535 долара за евро и стигна 1,2516 долара за евро днес, което е най-силното му ниво за последните 14 месеца. Повод за това дадоха обявените нови строги мерки за намаляване на бюджетния дефицит на Португалия, които засилиха притесненията, че икономическата криза в страната ще се задълбочи.

На международната петролна борса в Лондон петролът сорт брент поевтинява с 0,2% до 79,94 долара за барел по време на днешната електронна търговия. Юнските фючърси на брента изтичат днес, докато по-активно търгуваните юлски петролни фючърси поевтиняват с 12 цента до 81,31 долара за барел.

Междувременно златото с незабавна доставка, чиято цена постави нов исторически рекорд на 12 май, се търгува срещу 1 236,53 долара за тройунция днес. Ценният метал поскъпна силно до 1 248,82 долара за тройунция на 12 май, а от началото на тази седмица цената му се е вдигнала с 2,3%, което е четвърти пореден седмичен ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 14.05.10 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още