IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една турска и две руски компании ще строят първата АЕЦ в Турция

Русия иска контролния пакет акции в бъдещата турска АЕЦ

15:38 | 12.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Една турска и две руски компании ще строят първата АЕЦ в Турция

Консорциум от руските компании „Атомстройекспорт“, „Интер РАО ЕЕС“ и турската Park Teknik ще строи първата атомна електроцентрала в Турция. Това е решено официално днес с подписването в Анкара на споразумение между двете страни за сътрудничество в сферата на строителството и експлоатацията на бъдещата АЕЦ Акую, съобщи РИА Новости.

Подписаното споразумение е един от документите за сътрудничество, подписани между ръководителите на двете страни при официалното посещение на руския президент Дмитрий Медведев вчера и днес в Турция.

Търгът за изпълнител на строителството на АЕЦ Акую стартира през септември 2008 г. и в него взеха участие 14 водещи компании в света в сферата на атомната енергетика. През юни 2009 г. турското правителство обяви като като най-добро тръжното предложение на консорциума от двете руски и турската компании.

Ръководителят на корпорацията "Росатом", в която влиза "Атомстройекспорт" Сергей Криенко е заявил по-късно днес, че в предстоящата да се създаде проектна компания за строителството на турската АЕЦ, 100% от акциите ще бъдат руски. След построяването на бъдещата АЕЦ, Русия ще се стреми да притежава контролен пакет акции от 49%, като привлече и чуждестранни инвеститори от други страни. Стойността на турската АЕЦ, която ще е с мощност 4800 мегавата, ще бъде около 20 млрд. долара, смята Кириенко.  

Атомстройекспорт беше избран след конкурс за изпълнител и на АЕЦ Белене с мощност 1000 мегавата в края на 2006 г. Официалното разрешение за строителството на втората АЕЦ у нас беше подписано още в средата на 2008 г., но не се знае то дали ще започне практически до края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още