IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мерките на Фед по време на кризата ще се подложат на одит

Сметната палата да одитира 2-та трлн. долара спешни заеми, които Фед предостави на големите американски банки

21:51 | 11.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Мерките на Фед по време на кризата ще се подложат на одит

Сенатът на САЩ гласува единодушно днес да изиска еднократен одит на спешните мерки на Федералния резерв по време на и след финансовата криза от 2008 г. Това е част от мерките на американското правителство за промяна в регулацията на финансовия сектор на страната, предаде New York Times.

Изменението в законодателството, предложено от независимия сенатор Бърнард Сандърс, ще изиска от Сметната палата да одитира 2-та трлн. долара спешни заеми, които Федералният резерв предостави на големите американски банки, за да спаси от колапс финансовия сектор на страната през 2008 г.

Сенатът е гласувал единодушно в полза на одита с 96 на 0 гласа.

Според Бърнард Сандърс Федералният резерв няма правото да действа тайно, както е правил винаги досега, след като е изразходвал рекордна сума в историята на САЩ, предоставена от американския данъкоплатец. Той допълва, че за първи път американската нация ще е наясно с това кой точно е получил заемите при почти нулеви лихвени проценти и при какви условия.

Критици на неговото предложение предупреждават, че налагането на по-агресивни одити на Федералния резерв може да възпрепятства независимостта на централната банка на САЩ и да й попречи при провеждането на паричната политика. Предложението на Сандърс обаче е формулирано по такъв начин, че да се защити нейната цялост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още