IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еуфорията на азиатските фондови борси се изпари

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific отчете шестия си спад за последните седем сесии

12:12 | 11.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Еуфорията на азиатските фондови борси се изпари

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион отново поеха надолу, след като вчера отбелязаха първия си ръст от 30 април насам. Днешното им понижение е шестото за последните седем сесии, като за това допринесе новината за ускоряването на инфлацията в Китай, което подхрани опасенията, че скоро Китайската централна банка ще прибегне до затягане на паричната си политика.

Това понижи цените на акциите на финансовите компании не само на фондовата борса в Шанхай, но и в целия регион. Силен спад отбелязаха и книжата на добивните компании заради подновения ръст в курса на долара срещу останалите основни валути, предаде Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който обединява компании от десет азиатски борси, Австралия и Нова Зеландия, потъва с 1% до 119,01 пункта днес, по данни на Bloomberg. Вчера той се повиши с 1,5% заради обявения план за спасяване на еврозоната на стойност 750 млрд. евро. Финансовите и добивните компании, които бяха най-печеливши вчера, днес застанаха сред най-губещите.

Загубите на MSCI Asia Pacific от предишната седмица заличиха изцяло натрупаната преднина от началото на тази година, като стойността му вече е с 1,3% под нивата на затваряне от края на 2009 г.

Най-много днес, с близо 2% до 2648 пункта, се понижи широкият китайски индекс Shanghai Composite. За това допринесоха и компаниите от строителния сектор заради рекордния ръст в цените на имотите през април, който може да подтикне правителството да наложи нови ограничения на жилищния пазар.

Икономическите данни за Китай от днес показаха още, че инфлацията се е ускорила до 2,8% на годишна база през април спрямо 2,4 на сто през март, а индустриалното производство е забавило темпото си на ръст от 18,1% през март до 17,8% през април.

Китайската централна банка обяви днес, че е на крачка от промяна във валутния механизъм, по който се определя курса на юана, като според анализатори това сигнализира за промяна в курса на нейната парична политика. В своя тримесечен доклад монетарната институция посочва още, че проблемите на еврозоната могат да се превърнат в системни предизвикателства за световната икономика.

Междувременно на борсата в Хонконг компаниите от сектора на недвижимите имоти, както и банките, се понижиха, след като стана ясно, че банковото кредитиране в Китай е скочило повече от очакваното през април, което засилва опасността от надуване на балон на пазара на имоти и финансови активи. Главният борсов индекс Hang Seng се понижава с 1,4% до 20 146,51 пункта.

На борсата в Токио Nikkei 225 се понижи с 1,1% до 10 411,10 пункта, като най-губещи сред компаниите в него бяха акциите на японския финансов гигант Mizuho Financial. Причина за това станаха спекулации, че банката планира да продаде нови акции за 1 трлн. йени (11 млрд. долара). Също с 1,1% се понижи още и австралийският индекс S&P/ASX 200, докато в Нова Зеландия NZX 50 загуби 0,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още