IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай на крачка от отвързване на валутата си от долара

В свой доклад централната банка спомена официално „кошница от валути“, спрямо която ще бъде определян курсът на юана

08:40 | 11.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Китай на крачка от отвързване на валутата си от долара

Китайската централна банка е на крачка от промяна на валутния механизъм, по който се определя курсът на юана. Това става ясно от доклад на институцията, в който се казва, че юанът ще бъде управляван „спрямо кошница от валути“.

Според анализатори, макар тази реторика да не е нова за институцията, тя представлява важен знак за промяна на настроенията в централната банка. Същата фраза се използва традиционно в тримесечните доклади за монетарната политика на институцията от 2005 година насам, но при предходния доклад липсваше от документа, предава Ройтерс.

„Според мен това сигнализира за пръв път намеренията на китайските власти да предприемат действия“, посочва анализаторът на Morgan Stanley Чин Уаанг, цитиран от агенцията. Специалистът е на мнение, че от лятото Китай ще започне да повишава курса на валутата си.

В своя доклад китайската централна банка обръща внимание на гръцката криза, като посочва, че проблемите на еврозоната могат да предизвикат системни предизвикателства за глобалната икономика. В случай че усилията за спасяване на страната се провалят, то може да се стигне до сериозни проблеми, предупреждават от институцията.

В понеделник китайският премиер заяви, че страната му е готова да окаже помощ на Гърция, без обаче да предостави повече подробности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още