IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Планът за защита на еврозоната взриви финансовите пазари

Борсовите индекси се изстреляха рязко днес, водени от двуцифрени ръстове на акциите от финансовия сектор

18:35 | 10.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Планът за защита на еврозоната взриви финансовите пазари

Плановете за защита на еврозоната, които предвиждат финансов пакет от 750 млрд. евро, буквално взривиха финансовите пазари днес и на всички основни пазари на Стария континент бяха постигнати впечатляващи повишения.

Късно през нощта в неделя Европейската централна банка, Международният валутен фонд и страните от еврозоната разкриха пакет от мерки, който да не позволи на разпространение на дълговата криза в Европа. Той включва средства за заеми, банкови гаранции и изкупуване на облигации от страна на ЕЦБ.

Това изведе регионалният индекс Dow Jones Stoxx 600 до най-големия му дневен ръст от 8 декември 2008 година. Днес показателят скочи с 7,15 на сто до 254 пункта, а повишението е пето по големина в историята на показателя, пише Market Watch.

Зад днешното впечатляващо повишение стои финансовият сектор, където се наблюдаваха масирани изкупувания. Пазарната капитализация на френската банка BNP Paribas скочи с над 21 на сто, а тази на Credit Agricole се изстреля с 18,7 на сто. Акциите на испанската Santander поскъпнаха с 23,2 на сто, а тези на Allied Irish Bank – с 23,8 на сто.

Банките са най-големите притежатели на правителствени облигации на закъсалите европейски страни, като според някои анализи банковият сектор държи такива ценни книжа за около 1,2 трлн. евро.

Сред индексите с най-голямо повишение днес се наредиха гръцкият ASE Composite (10,5%), испанският IBEX 35 (14,4 на сто) и португалският PSI 20 (10,75 на сто). Силно повишение от 9,66 на сто бе постигнато от френския индекс САС-40, а немският DAX и британският FTSE 100 се повишиха съответно с 5,3 и 5,2 на сто.

По не по-малко впечатляващ начин се представиха основните пазари в Централна и Източна Европа, като румънският ВЕТ и унгарският BUX излетяха с по около 11,2 на сто. В Чехия PX50 напредна със 7,5 на сто, а в Истанбул ISE 100 скочи с 6,8 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 10.05.10 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още