IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Китай обещава помощ на Гърция

Китайският премиер готов да помага, без обаче да уточнява по какъв начин

15:42 | 10.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
И Китай обещава помощ на Гърция

Китай ще подкрепи действията за оказване на помощ на Гърция за преодоляване на дълговата криза в страната. Това е заявил в понеделник китайският министър-председател Вън Дзябао, цитиран от Ройтерс.

Той обаче не е уточнил някакви конкретни мерки за подкрепа, които да има предвид.

Единственото уточнение е, че Китай ще застане зад действията на Международния валутен фонд и еврозоната за подпомагане на Гърция.

Според Вън Дзябао не бива да се подценява сложността на световната финансова криза. Той също така е повторил, че според него е нужно „големите световни валути“ да се поддържат стабилни, отправяйки индиректна реплика към застъпниците на идеята, че Китай трябва да направи юана по-силен.

Що се отнася до помощта за Гърция, резултатът от преговорите по темата, както вече стана ясно, е отпускане на 110 млрд. евро, с които страната на практика вече може да разполага. Освен това Европейската централна банка, държавите от еврозоната и Международния валутен фонд одобриха безпрецедентен план на стойност 750 млрд. евро, чрез който да се попречи на гръцката криза да се пренесе и към други страни от еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още