IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Корекцията на щатските борси може да продължи след рекордния спад

Изминалата седмица бе една от най-напрегнатите в историята на Wall Street заради рекордния спад от 9% на Dow Jones

09:43 | 10.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Корекцията на щатските борси може да продължи след рекордния спад

Изминалата седмица бе една от най-напрегнатите в историята на Wall Street не само заради техническата грешка, предизвикала рекорден спад от 9% на индекса Dow Jones IA, но и защото заличи цялата печалба на трите основни щатски индекса, реализирана от началото на тази година.

Корекцията на пазарите на ценни книжа може да продължи и през тази седмица, в случай че обявеният безпрецедентен спасителен план за еврозоната, икономическите данни за САЩ и тримесечните отчети на борсовите компании не донесат успокоение на инвеститорите, пише CNN.

Сред големите американски компании, които ще обявят своите тримесечни отчети през следващите дни, са Cisco и Walt Disney, които влизат в състава на представителния индекс Dow Jones IA. Междувременно ще излезе поредица от икономически данни за пазара на труда, потребителското доверие и продажбите на дребно, които според анализаторите ще потвърдят възстановяването на щатската икономика.

В края на миналата седмица данните за пазара на труда показаха, че американската икономика е създала 290 хил. работни места през април, което се оказа доста повече от очакваното. Въпреки това вниманието на пазарите остана насочено към финансовите проблеми на еврозоната, и в частност на Гърция, Испания, Португалия и Ирландия. Те смъкнаха курса на еврото срещу долара до 14-месечно дъно от 1,2595 долара за евро на 6 май, а скъпият долар понижи цените на петрола и редица суровини.

Компютърната грешка в електронни платформи за търговия на Нюйоркската фондова борса в четвъртък засегна акциите на около 300 компании, което понижи Dow Jones IA с близо 1 000 пункта за по-малко от 10 минути, а това е най-големият му спад в исторически план. Малко след това две трети от понижението бе заличено, но въпреки това волатилността на търговията остана висока до края на седмицата.

В понеделник няма да има важни икономически данни за САЩ, но Английската централна банка ще обяви основния си лихвен процент за май, който се очаква да остане на ниво от 0,5%. Във вторник идва ред на данните за запасите от готова продукция на веригите за търговия на едро, които се очаква да са скочили за втори пореден месец през март. Тогава ще се състои и изслушване пред Комисията за регулиране на финансовите услуги относно острия спад на Dow Jones IA на 6 май в размер на 9%.

В сряда излизат данните за търговския дефицит на САЩ през март, който според икономисти ще скочи до 40 млрд. долара от 39,7 млрд. долара за февруари. Тогава ще се обяви и размера на бюджетния дефицит на американското правителство, който се очаква да се е свил до 20 млрд. долара през април спрямо 20,9 млрд. долара за март.

В четвъртък излизат седмичните данни за молбите за помощи при безработица, които според икономисти ще покажат леко понижение в първоначалната безработица. Седмицата ще завърши с продажбите на дребно през април, които се очаква да покажат ръст от 0,2% на месечна база, след като нараснаха с 1,9% през март. Тогава излиза и индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет, който се очаква да нарасне до 73,5 пункта през май спрямо 72,2 пункта за април. Той е сред най-важните ориентири за потребителските нагласи за икономиката.

В петък ще се публикуват и правителствените данни за индустриалното производство, което се очаква да отчете ръст за десети пореден месец през април, както и за степента на оползотворяване на наличния производствен капацитет. Те също са водещи индикатори за здравето на икономиката, защото бизнесът реагира бързо на промените в бизнес цикъла, потребителските разходи, нивото на заетост и доходите.

Трите основни индекса в САЩ – Dow Jones IA, S&P 500 и Nasdaq Composite, излязоха на загуба до края на миналата седмица, като пониженията им са в интервала от 0,2% до 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още