IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС, МВФ и ЕЦБ с безпрецедентен план за спасяване на еврозоната*

Еврозоната и МВФ заделят 750 млрд. евро за разчистване на проблемите, ЕЦБ ще изкупува облигации

07:48 | 10.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС, МВФ и ЕЦБ с безпрецедентен план за спасяване на еврозоната*

Европейската централна банка, страните от еврозоната и Международният валутен фонд започват безпрецедентна операция за възстановяване на доверието в еврото. Тя включва план на стойност 750 млрд. евро, чрез който да се попречи на гръцката криза да се пренесе и към други страни от еврозоната.

Средствата ще бъдат достъпни за страните, които имат сериозни трудности с обслужването на дълговете си. Според плана 440 млрд. евро ще бъдат заделени за отпускане на кредити от правителствата на еврозоната, а 60 млрд. евро ще бъдат сложени в специален спасителен фонд.

Други 250 млрд. евро пък ще бъдат отпуснати от Международния валутен фонд.

Сумата от 440 млрд. евро няма да бъдат поставени на разположение под формата на пари в брой. Вместо това ще бъде създаден задбалансов фонд, който ще заеме средствата и впоследствие, в случай на нужда, ще ги отпуска като заеми. Кредитите към този фонд ще бъдат гарантирани от членовете на еврозоната, като гаранции няма да се дават единствено от страните, изпаднали в нужда за помощ.

Гаранциите ще бъдат давани на квотен принцип в зависимост от размера на отделните държави. По предварителни изчисления Германия ще даде гаранции върху 123 млрд. евро, Франция - върху 92 млрд. евро. Най-ниската гаранция ще бъде дадена от Кипър - върху 1 млрд. евро.

Всички тези суми обаче може да се променят в случай, че голяма икономика като Испания изпадне в нужда от спасяване.

Непосредствено след съобщението Европейската централна банка обяви, че е готова да започне изкупуване на правителствени облигации на страни от еврозоната, както и на корпоративни облигации. Целта на това е да „се осигури дълбочина и ликвидност” на финансовите пазари.

Федералният резерв на САЩ пък заяви, че ще отвори отново суаповите линии към водещите централни банки, за да е сигурно, че те ще имат свободен и достатъчен достъп до долари, предава WSJ.

През изминалия уикенд пък бяха извършени процедурите, които окончателно да гарантират обещаната на Гърция помощ от 110 млрд. евро. Така гръцкото правителство ще може да започне да черпи от средствата, чрез което да се предпази от банкрут, предава АР.

В събота финансовите министри на страните от еврозоната одобриха отпускането на близо 80 млрд. евро за Гърция. Средствата са под формата на заеми, които ще могат да се теглят през следващите три години и които имат за цел да предотвратят спиране на обслужването на гръцкия държавен дълг.

В неделя пък ръководителите на Международния валутен фонд дадоха съгласието си за кредитиране на Гърция с други 30 млрд. евро.

Така Гърция вече може да разполага с пълния пакет, който е на стойност 110 млрд. евро.

Това стана възможно след гласуваното в четвъртък одобрение на пакета от изисквания на МВФ и еврозоната за реформи. Те са свързани с драстично съкращаване на държавните разходи, благодарение на което да може да се въздейства за намаляване на огромния бюджетен дефицит на страната.

*Актуално към 8:55 часа

Още по темата:

Безредиците в Гърция набират сила, еврото се срина
Словения спасява Гърция. Изводите за България
Гръцкият сценарий за България?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още