IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сривът на щатската борса от четвъртък може да предизвика нови регулации

Мистериозният моментен крах засилва очакванията за обуздаване на разрастващата се компютърна търговия

16:38 | 08.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Сривът на щатската борса от четвъртък може да предизвика нови регулации

Два дни след срива на индекса Dow Jones с повече от 1000 пункта по време на търговията в четвъртък, правителството не е посочило причините.

Водещият американски индекс Dow Jones Industrial Average отчете 998 пункта или 9% спад в началото на търговията в четвъртък. Впоследствие паниката беше преодоляна и спадът бе ограничен до 3,2%. В петъчната сесия Dow загуби още 1,3% от стойността си.

Растящото безпокойство около гръцката дългова криза, допълнено от ръста на японската йена, може да е довело до масирани разпродажби на щатски акции от автоматизираните програми за търговия.

Първоначалните теории сочеха човешка грешка при въвеждане на пазарна поръчка, предава Ройтерс.

Американският президент Барак Обама е заявил, че регулаторните органи разследват внезапния срив на щатските пазар, който той нарече „необичайна пазарна активност”.

Повече от 50 човека работят върху установяване на причините и предотвратяване на подобни сривове в бъдеще, но все още няма яснота дали причината е в рамките на фондовия пазар или извън него, е споделил правителствен източник, близък до разследването.

Според новинарската организация Politico регулаторите проучват дали катализатор за срива не е била серия от големи сделки с фючърси върху индекса S&P на борсата в Чикаго.

Каквато и да е причината, най-големият в историята спад в пунктове на индекса Dow Jones по време на една сесия предизвика гнева на инвеститори и политици, които и без това са се надигнали срещу Wall Street заради ролята му в глобалната рецесия.

Сенатори демократи призоваха за поправки в законопроекта за финансовата реформа, настоявайки щатските регулатори да докладват за причините, довели до пазарния срив от четвъртък, и за това дали са нужни ограничения върху компютърната търговия.

„Недопустимо е да бъде заличавана пазарна капитализация в размер на 1 млрд. долара поради софтуерен проблем”, пишат сенаторите Кауфман и Уорнър в писмо до автора на законопроекта Кристофър Дод, също сенатор демократ.

„Това е ден, с който никой участник на пазара не може да се гордее”, е казал Уилиъм О’Бриън, главен изпълнителен директор на Direct Edge, борсов оператор, който отговаря за над 10% от търговията с акции в САЩ. „Въпреки многото регулации, целящи да намалят риска от такива събития, очевидно има какво още да се направи.”

Според портфолио мениджъра на голям корпоративен пенсионен фонд сривът може да е тръгнал от автоматизирана програма за търговия, която е отговорила с масирани разпродажби на акции на поскъпналата първо спрямо еврото, а после и спрямо долара йена.

„Така се отприщва верижна реакция от поръчки за продажба, като в крайна сметка вината е на лошото програмиране и липсата на контрол от страна на човешкия фактор”, е казал той.

Комисията за ценни книжа и фондови борси (SEC) и Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) проучват до каква степен различните правила за търговия между пазарите са допринесли за повишените колебания.

Регулаторните органи и борсите са изправени пред два основни въпроса – да предотвратят за в бъдеще бързи масирани разпродажби и да установят дали някой на пазара се е опитвал да се възползва от ситуацията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 07.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още