IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PIMCO: Рейтинговите агенции не струват

Големите рейтингови агенции си позволяват да са предпазливи при намаляването на кредитния рейтинг на определени страни

22:24 | 05.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
PIMCO: Рейтинговите агенции не струват

Рейтинговите агенции вече не са полезни за инвестиционни компании, като най-големия в света облигационен фонд PIMCO, които могат да предвидят измененията в качеството на дълговите книжа много по-бързо, пише CNBC, цитирайки изявление на фонда.

Кредитните агенции „вече не изпълняват легитимната си функция да предоставят кредитни оценки без да са повлияни регулаторни фактори”, казва изпълнителният директор на Pacific Investment Management Бил Грос в изявление публикувано на сайта на компанията.

Големите три рейтингови агенции си позволяват да са предпазливи при намаляването на кредитния рейтинг на определени страни, допълва Грос давайки за пример решението на Standard & Poor's да намали кредитния рейтинг на Испания само с една стъпка.

На 28 април S&P намали кредитния рейтинг на Испания поради негативни перспективи за икономиката

„S&P понижи кредитния рейтинг на Испания едва миналата седмица с една стъпка до АА от АА+, като предупреди испанците, че може да им намали рейтинга отново ако не са внимателни... и може ли да си представите, Moody's и Fitch все още дават на Испания ААА”, казва Грос.

Испания има 20% безработица и 10% дефицит по текущата сметка, казва Грос, като подчертава, че на пазара дълговите книжа на страната вече се търгуват все едно са Baa – най-ниското инвестиционно ниво.

Активите на PIMCO възлизат на 220 млрд. долара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още