IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските индекси продължават стремителното си понижение

Опасността от ново понижение на рейтинга на Португалия натежа на S&P 500, който губи 0,6%

17:46 | 05.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси продължават стремителното си понижение

Щатските индекси започнаха и днешната сесия със силни понижения заради паниката, която от вчера е обхванала пазарите на ценни книжа по целия свят. Повод за това станаха песимистичните очаквания на инвеститорите за развоя на дълговата криза в Гърция и спекулациите, че Испания е следващата страна, която ще пострада от недоверието на финансовите пазари, предаде CNN.

Борсовите индекси по целия свят се сринаха във вторник и продължиха силните си низходящи движения днес заради гражданските безредици в Гърция, опасността от ново понижение на рейтинга на Португалия и слуховете, че Испания е започнала преговори за заем с Международния валутен фонд.

Индексът на 30-те най-големи и активно търгувани борсови компании в САЩ Dow Jones IA се понижава с 0,4% до 10 883,6 пункта един час след началото на сесията, след като загуби 2% от стойността си вчера.

Широкият S&P 500 на свой ред отстъпва с 0,6% до 1 167,43 пункта, а междувременно на борсата Nasdaq главният индекс Nasdaq Composite губи 0,9% до 2 402,65 пункта.

Всички сектори на икономиката, представени на щатските борси са губещи, начело с енергийния заради големия спад в цената на петрола. Цената на енергийната суровина потъва рязко, като за последните 24 часа тя се е понижила с над 7% до 80,40 долара за барел. Само преди четири дни барел петрол струваше около 86 долара.

Икономическите данни за САЩ от днес бяха добри, като потвърдиха плавното стабилизиране на пазара на труда в страната и запазването на активността в сектора на услугите. Преди началото на търговията самостоятелни доклади на две консултантски агенции показаха, че частният сектор в САЩ е създал 32 хил. нови работни места през април, а планираните съкращения са паднали с 40% само за месец.

Малко след началото на сесията излезе и индексът на бизнес активността в секторът на услугите, който е доминираш в американската икономика. Той остана на ниво от 55,4 пункта за втори пореден месец през април при очаквано повишение до 56,1 пункта. Колкото повече стойността на показателя се намира над неутралните 50 пункта, толкова са по-бързи темповете, с които се разраства секторът на услугите.

Акциите на Time Warner поевтиняват с 2,1% до 31,98 долара на Нюйоркската фондова борса, въпреки че медийният гигант обяви рекордна в своята история печалба. Тя възлиза на 725 млн. долара през първото тримесечие, или 62 цента на акция, което е с 10% повече на годишна база и надмина с лекота пазарните очаквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още