IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's може да понижи кредитния рейтинг на Португалия с до 2 степени

Сега кредитният рейтинг на Португалия е „Аа2“, но държавният й дълг нараства

16:46 | 05.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Moody's може да понижи кредитния рейтинг на Португалия с до 2 степени

Международната рейтингова агенция Moody's ще преразгледа през следващите три месеца кредитния рейтинг на Португалия с възможна посока на понижение от една или две степени, се казва в съобщение на агенцията, цитирано от РИА Новости.

Сега кредитният рейтинг на Португалия е „Аа2“. Намерението на Moody's е да оцени продължаващото да се влошава положение с държавния дълг на страната. По мнението на анализатори от рейтинговата агенция, отчитайки неголемия размер на икономиката на Португалия и нейния слаб ръст, настоящите показатели на държавния дълг може да не съответстват на рейтинг от „Аа2“.

В края на април рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Португалия с две степени - от „А+“ до „А-“ с „негативна“ прогноза.

Към края на 2009 г. държавният дълг на Португалия беше в размер от близо 77% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, като за сравнение, външният дълг на Гърция е 120% от БВП. В същото време анализатори отбелязват, че при Португалия заплахата може да дойде от много големия дълг на частния сектор, който превишава този показател за Гърция.

Според прогнозите на Европейската комисия (ЕК) ръстът на БВП на Португалия за тази година ще бъде 0,5%, а за 2011 г. - 0,7%. В същото време държавният дълг на страната ще продължи да се увеличава, смята ЕК, като в края на 2010 г. ще бъде близо 86% от БВП, а в края на 2011 г. ще достигне 91% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още