IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гръцката драма завлече надолу борсите в региона

Всички индекси в Централна и Източна Европа отстъпват рязко заради безредиците в гръцката столица

16:39 | 05.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Гръцката драма завлече надолу борсите в региона

Масовите безредици в Гърция, които вече взеха и човешки жертви, се отразяват пагубно на борсите в Централна и Източна Европа, като индексите в региона се устремиха рязко надолу.

Водещият индекс на борсата в Атина пропада с 5,7 на сто до 1 630 пункта при оборот от цели 198 млн. евро. Сред най-губещите са представителите на финансовия сектор, като пазарната капитализация на Eurobank EFG пада с 9,8 на сто. Акциите на Alpha Bank губят 5,2 на сто, а тези на Piraeus – 9,0 на сто. Пазарната капитализация на National Bank of Greece пък пада с 4,8 на сто.

На този фон еврото буквално се срива днес, като от сутринта се наблюдава пропадане с близо 200 пипса до ниво 1,2870 EUR/USD.

В същото време на борсата в Букурещ основният румънски индекс BET губи 5,1 на сто, а основният индекс в Чехия пада с 4,25 на сто.

Унгарският бенчмарк BUX потъва в с 2,2 на сто, толкова губи и полският WIG. В Русия RTS отстъпва с 3,5 на сто, а най-спокойна ситуацията изглежда в Хърватска със загуба за CROBEX 1,1 на сто и в България със спад на SOFIX от 0,86 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още