IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК взе под прицел агенциите за кредитен рейтинг

Агенциите имат прекалено голямо влияние върху пазарите и затова ще са необходими допълнителни регулации, смятат от комисията

10:00 | 05.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК взе под прицел агенциите за кредитен рейтинг

Мишел Барние, еврокомисар по въпросите на вътрешните пазари, предупреди, че може да са необходими допълнителни регулации на ролята на кредитните агенции на пазарите, предаде ВВС. Той е заявил пред Европейския парламент, че е бил изненадан от бързото понижаване на рейтинга на Гърция.

През декември ще влязат в сила нови правила за агенциите, съгласно които те ще трябва да обясняват как са взели решението си за промяна на даден рейтинг. По думите на Барние обаче може да е необходимо допълнително затягане на регулациите за агенциите.

Той е заявил, че обмисля създаването на нова агенция, която да оценява правителствените рейтинги. Барние е подчертал, че влиянието на агенциите е твърде значимо не само по отношение на компаниите, но и за отделните държави.

В края на април Standard & Poor's понижи рейтинга на Гърция до „junk“ (високорискови книжа).

Критици на агенциите за кредитен рейтинг посочват, че те имат толкова власт, че оценките им се превръщат в самоосъществяващи се пророчества.

Намаляване на рейтинга може да доведе до продажби на държавни облигации или до липса на интерес към нови емисии. Това сваля цената на облигациите и увеличава доходността им, което пък ограничава допълнително държавните финанси и теоретично може да предизвика по-нататъшни понижения на рейтинга.

През последните месеци Гърция се опитваше неуспешно да се пребори именно с този порочен кръг.

Миналата година трите големи агенции - Standard & Poor's, Fitch и Moody's, признаха, че техните оценки на ценните книжа, гарантирани с високорискови ипотеки, са се оказали неточни. Агенциите бяха обвинени, че не са успели да оценят размера и риска на рисковите ипотечни облигации, които доведоха до кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още