IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарите взеха Испания и Португалия под прицел

Борсовите индекси в двете страни паднаха силно, рисковите им премии поеха рязко нагоре

08:41 | 05.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Пазарите взеха Испания и Португалия под прицел

На фона на проблемите с Гърция, спекулантите вече имат нови цели, към които да насочат атаките си – Испания и Португалия. След постигането на споразумение за кредитиране на гръцката държава със спасителни кредити, интересът все по-отчетливо се насочва към другите проблемни страни от еврозоната.

Израз на това станаха силните разпродажби на фондовите борси в Испания и Португалия вчера, както и значителното поскъпване на суаповете за защита от фалит на двете държави. Основните индекси в Мадрид и Лисабон изгубиха съответно 5,4 на сто и 3,8 на сто.

Суаповете за защита от фалит на Португалия пък поскъпнаха до 350 базисни пункта, а тези на Испания повишиха цената си до 210 базисни пункта, предава Market Watch. Това означава, че за застраховане на позиция от 10 млн. долара в облигации на двете страни трябва да се плати премия от съответно 350 хил. или 210 хил. долара.

За момента рейтинговите агенции не обявяват намерения за промяна на рисковия профил на двете страни, но пазарите са предпазливи заради изненадващото смъкване на рейтингите на Португалия и Гърция от миналата седмица.

Положението в Гърция също не е благоприятно, но суаповете за защита от фалит на страната не променят стойността си спрямо понеделник и остават на ниво 725 базисни пункта. Макар и доста високо, това ниво се оказва устойчиво заради обещаната на Гърция финансова помощ от страна на МВФ и еврозоната.

За сметка на това обаче на фондовата борса в Атина се наблюдаваха силни разпродажби, като основният индекс падна с 6,7 на сто вчера.

Към момента отделните страни от еврозоната гласуват отпускането на спасителните помощи за Гърция, но самите гърци се съпротивляват яростно срещу реформите, които трябва да бъдат извършени в замяна на кредитите. Днес страната ще бъде парализирана от мащабна стачка, която ще блокира транспорта и обществените услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още