IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman започва преговори със SEC за уреждане на обвинението?*

Днес стана ясно, че акционери на банката са завели серия от дела срещу нея по обвинения в различни форми на лошо управление

21:26 | 04.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Goldman започва преговори със SEC за уреждане на обвинението?*

Goldman Sachs може би ще започне още днес преговори с щатската Комисия за ценните книжа и борсовите операции (SEC) за уреждане на заведеното от регулатора дело срещу банката по обвинение в измама, съобщи Ройтерс, позовавайки се на репортаж на Fox Business Network.

Ръководството на Goldman смята, че за делото, заведено от SEC, няма основания, но банката не иска битка с регулатора, са казали запознати източници, сред които и останал анонимен старши изпълнителен директор в банката.

Вероятно от Goldman ще се фокусират върху това регулаторите да оттеглят обвиненията си в измама, като ще се признаят за виновни по по-дребните обвинения, за които ще им бъде наложена глоба.

Източници, близки до SEC, обаче смятат, че комисията може да не е съгласна на такова леко наказание.

Както от Goldman Sachs, така и от SEC са отказали коментар.

Освен делото за измама, заведено от SEC, банката е обект и на криминално разследване.

Днес стана ясно, че акционери на Goldman Sachs са завели серия от дела срещу банката по обвинения в различни форми на лошо управление.

Акционерите искат банката да им изплати компенсации и са призовали за промени в корпоративното й управление.

Отправените обвинения са за нарушаване на задължението на банката да оправдае доверието на инвеститорите, разхищение на средства, злоупотреба с власт, лошо ръководство и други.

Освен това акционерите обвиняват Goldman за това, че не е въвела адекватни процедури за управление на риска, докато в същото време е продавала сложни деривативни инструменти, довели до големи загуби за инвеститорите.

Сред обвиненията е и наличие на конфликт на интереси при начина на продажби на финансовите инструменти.

От банката са обявили, че очакват да бъдат заведени и още дела от нейни акционери.

*Информацията е актуализирана в 22 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още