IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

UBS реализира рекордна печалба за последните три години

Приходите от търговия с дългови книжа и липсата на отписвания компенсират изтичането на пари от звеното за управление на активи

14:42 | 04.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
UBS реализира рекордна печалба за последните три години

Най-голямата швейцарска банка UBS отчете рекордна печалба за последните близо три години, за което най-много допринася търговията с дългови ценни книжа, предаде MarketWatch. 

Липсата на големи отписвания на активи, както бе през 2009 г., компенсира изтеглянето на средства от заможни клиенти на звеното за управление на активи на банката.

Нетната печалба на UBS за първото тримесечие на тази година възлиза на 2,2 млрд. швейцарски франка (2 млрд. долара) в сравнение със загуба от 1,98 млрд. франка преди година. Това се оказа повече от очаквания от финансови анализатори положителен финансов резултат от 1,99 млрд. франка.

UBS отчете девет поредни тримесечни загуби, след което излезе на печалба през последното тримесечие на 2009 г. в размер на 1,21 млрд. франка.

Главният изпълнителен директор на UBS Освалд Грюбел смята, че банката е добре позиционирана, за да успее да реализира целта си за годишна печалба преди данъци от 15 млрд. франка през следващите три до пет години.

През миналата година той нае около 35 души в звеното за търговия с дългови книжа, валути и суровини, чиято печалба нараства до 2,17 млрд. франка за първите три месеца на тази година. Същото звено бе източник на по-голямата част от отписванията и загубите на банката за общо 57 млрд. долара по време на кредитната криза.

Заможните клиенти на UBS обаче продължават да изтеглят средства от банката, като изходящият поток възлиза на 18 млрд. франка за първото тримесечие. Това все пак е значително по-малко в сравнение с изтеглените средства за близо 57 млрд. франка през последните три месеца на 2009 г. Причина за това даде разследването на американските данъчни власти срещу UBS, която бе обвинена, че помага на свои клиенти да укриват данъци.

Акциите на UBS поскъпнаха с повече от 1% на фондовата борса в Цюрих след новината за голямата й печалба през първото тримесечие. От началото на тази година пазарната й капитализация е нараснала с около 7%, докато тази на най-големия й конкурент в Швейцария – Credit Suisse, e паднала с 5,7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още