IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трети пореден спад и петседмично дъно за индексите в Азия

Понижението на индекса на бизнес активността във фабричния сектор на Китай натежа на индексите в региона

12:17 | 04.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Трети пореден спад и петседмично дъно за индексите в Азия

Забавянето на ръста в производствения сектор на Китай през април натежа върху индексите в азиатския и тихоокеанския регион и те се понижиха за трета поредна сесия днес. Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, с изключение на Япония, се понижи до петседмично дъно, след като увеличението на данъка върху печалбата на минните компании в Австралия понижи цените на акциите им за втори ден.

Индексът на бизнес активността във фабричния сектор на Китай, който се изчислява от банката HSBC, се понижи от 57 пункта през март до 55,4 пункта за април, което е най-ниското му ниво за последните шест месеца, предаде Bloomberg. След новината акциите на китайските индустриални компании поевтиняха на борсата в Хонконг, както и на борсата в Шанхай, която бе затворена вчера заради Деня на труда.

Китайските финансови компании също се наредиха сред най-губещите за деня, след като през почивните дни Китайската централна банка направи поредната стъпка към затягане на паричната си политика, като увеличи размера на минималните задължителни резерви за банките. Широкият китайски индекс Shanghai Composite изгуби 1,2% от стойността си до 2 835 и бе най-губещият в региона днес.

Междувременно главният борсов измерител в Хонконг Hang Seng отстъпва с 0,2% до 20 763,05 пункта, главно заради разпродажбите при китайските банки. Те се дължат от една страна на притесненията, че затягането на паричната политика от Китайската централна банка ще забави икономическия растеж на страната и ще ограничи вложенията в акции, други финансови активи, суровини и имоти.

През миналата година пазарите на ценни книжа в Китай станаха втори по големина в света, след тези в САЩ, като задминаха Токийската фондова борса по своята пазарна капитализация. Силният ръст на цените на акциите обаче накара някои инвеститори да се притесняват от надуването на балон на пазара на ценни книжа, заедно с тревогите им от прегряване на бързо растящата китайска икономика.

Втори по спад днес бе австралийският индекс на сините чипове S&P/ASX 200, който загуби 1% до 4 737 пункта главно заради минните компании, като BHP Billiton и Rio Tinto. Техните акции записаха най-силния си спад за последните три месеца вчера след новината, че данъкът върху печалбата им става 40% от 2012 г. За понижението на австралийските акции допринесе и шестото поредно увеличение на основния лихвен процент в страната за последните осем месеца.

На негативна територия завърши и днешната борсова сесия в Тайван и Южна Корея, където двата главни индекса Taiex и Kospi загубиха съответно 0,3% и 0,1%. Акциите на най-голямата корейска автомобилна компания Hyundai поскъпнаха с 2,6% на борсата в Сеул след новината, че нейните продажби в САЩ са скочили с 30% на годишна база през април и са надминали 44 хил. автомобила. Още повече - с над 4% се вдигна цената на акциите на Kia Motors, чиито продажби в САЩ са скочили с 49% на годишна база.

Японската фондова борса бе затворена за втори ден заради честването на национален празник. Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, с изключение на Япония, се движи с понижение от 0,4% до 420,49 пункта и е на път да приключи сесията на най-ниското си ниво от 26 март насам. Акциите на добивните компании поевтиняха най-много сред всички 10 индустриални групи, представени в него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още