IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нефтеното петно на BP накара републиканците да се замислят за екология

Губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер оттегли подкрепата си за добив на нефт в близост до американските брегове

11:56 | 04.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Нефтеното петно на BP накара републиканците да се замислят за екология

Втора седмица в Мексиканския залив се изливат по 5000 барела суров петрол на ден и това даде ново измерение на дебата за климатичните промени и енергийната политика в Американския конгрес, съобщава Bloomberg.

Губернаторът на Калифорния - републиканецът Арнолд Шварценегер, последва примера на губернатора на Флорида Чарли Крист и оттегли своята подкрепа за добив на нефт в близост до американските брегове, след като Крист повдигна въпроса за екологичната безопасност.

Сред представителите на властта, които смятат, че добивът трябва да продължи, е бившият губернатор на Аляска Сара Пейлин, която беше кандидат на републиканците за вицепрезидент на изборите през 2008 г. Идеята за увеличаване на добива на нефт в близост до американските брегове се превърна в крайъгълен камък на кандидат президентската кампания на републиканците.

Разливът ще има сериозни последици както за околната среда, така и за енергийната политика на САЩ, смята Даниел Йергин, председател на IHS-Cambridge Energy Research Associates.

Разливът започна след експлозия на нефтената платформа Deepwater Horizon на 20 април, собственост на Transocean Ltd. и наета от British Petroleum. Платформата потъна два дни по-късно и разливът вече е много близо до бреговете на Луизиана.

Изпълнителният директор на BP Тони Хейуърд пое пълна отговорност от името на компанията и обеща да почисти нефтеното петно в съвместна операция с американското правителство.

На борсовата сесия вчера акциите на BP, за която стана ясно, че ще трябва да плати над 3 млрд. долара за почистването на разлива, се понижиха с 3,8%.

На 31 март президентът на САЩ Барак Обама вдигна ограниченията за добив на нефт в близост до американските брегове - решение, с което за първи път от повече от 20 години ще се разреши добив на нефт в близост до бреговата линия на Вирджиния и Флорида. По този начин Белия дом искаше да спечели подкрепа от страна на републиканците за проектозакон за овладяване на промените в климата.

Катастрофата в Мексиканския залив сега застрашава тази сделка.

„Разливът може да има толкова сериозни последици, колкото и катастрофата край Санта Барбара“, казва Филип Верлагер, анализатор на нефтената индустрия, припомняйки нефтения разлив край бреговете на Калифорния от 1969, който промени тогавашната политика за опазване на околната среда и стана причина за първото честване на Деня на земята през 1970 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още