IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономически оптимизъм и сделки за милиарди повишиха щатските индекси

Сред губещите попадна BP заради огромните разходи за почистване на нефтения разлив в Мексиканския залив

23:12 | 03.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономически оптимизъм и сделки за милиарди повишиха щатските индекси

Повишение отбелязаха по-голямата част от американските акции в понеделник, като ръстът беше воден от книжата на компаниите за търговия на дребно. Серията от икономически данни донесе оптимизъм за икономиката, а с най-значима роля се оказа информацията за поредното увеличение на потребителските разходи през март.

Потребителските разходи, които формират около две трети от американския брутен вътрешен продукт, са се покачили с 0,6% на месечна база и са достигнали 56,4 млрд. долара. С най-голям растеж се отличават разходите за автомобили и други стоки с трайна употреба.

Обявени бяха силни данни и за активността във фабричния сектор и за разходите на строителните компании в страната.

В резултат индексът на най-големите и най-често търгувани компании Dow Jones Industrial Average нарасна с 1,3% до 11 152 пункта. Широкият S&P 500 също добави 1,3% до 1202 пункта, а Nasdaq Composite се повиши с 1,5% до 2498 пункта. 

Зачестяването на милиардни сделки за сливания и придобивания дадоха тласък на търговията, като този път новината дойде от авиосектора. След като съвсем наскоро HP обяви, че купува Palm за 1,2 млрд. долара, сега стана ясно, че авиогигантът UAL придобива Continental Airlines за 3,2 млрд. долара. Акциите на UAL поскъпнаха с 2,37%, а тези на Continental нараснаха с 2,24%. 

Сред губещите попаднаха акциите на British Petroleum (BP), за която стана ясно, че ще трябва да плати над 3 млрд. долара за почистването на петролния разлив в Мексиканския залив, причинен от потъването на платформа на компанията. В момента почистването на разлива, който заплашва с екологична катастрофа бреговете на щата Луизиана, струва на групата по 6 млн. долара на ден. Акциите й се понижиха по време на търговията с 3,8%.

За сметка на това ръст отбелязаха книжата на някои компании от химическата промишленост, за които се смята, че могат да пласират свои продукти, нужни за справяне с петролното замърсяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още