IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разрастването на фабричния сектор повиши индексите в САЩ

Добрите икономически данни от днес показаха още, че разходите в строителния сектор се увеличават за първи път през последните 6 месеца

18:13 | 03.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Разрастването на фабричния сектор повиши индексите в САЩ

Първата майска борсова сесия започна с повишения за основните индекси в САЩ благодарение на добрите икономически данни, които показаха, че активността във фабричния сектор се намира на най-високото си ниво за последните близо шест години, а разходите за потребление на домакинствата са се увеличили за шести пореден месец.

Инвеститорите приветстваха още и новината, че разходите на строителните компании в САЩ неочаквано са се увеличили през март, като са отбелязали първия си ръст за последните шест месеца. Стойността им се повишава с 0,2% на месечна база до 847 млрд. долара, но въпреки това остава с 12,3% под нивата си от същия месец на 2009 г.

През първите три месеца на годината строителните компании са похарчили с 14% по-малко в сравнение с първото тримесечие на 2009 г. Данните за показателни за състоянието на пазара на недвижими имоти и строителния сектор в САЩ, които пострадаха силно от спукването на балона на пазара на ипотечни заеми в средата на 2007 г.

Доста по-обнадеждаващи за щатската икономика бяха данните на института за управление на доставките в САЩ (ISM), които показаха, че индексът на бизнес активността във фабричния сектор на страната е на ниво от 60,4 пункта през април, което е най-високата му стойност от юни 2004 г.

Показателят, който е сред водещите индикатори за състоянието на икономиката и стопанската активност, надмина пазарните очаквания за увеличение от 59,6 пункта през март до 60 пункта за април.

Поредицата от добри икономически данни, заедно с новината, че гръцкото правителство е приело новите условия по спасителен план на еврозоната и Международния валутен фонд за 110 млрд. евро, помогнаха на щатските индекси да поемат нагоре и да заличат част от пониженията си в края на миналата седмица.

Dow Jones Industrial Average, който обединява 30-те най-големи и ликвидни ликвидни компании в САЩ, се повишава с 0,6% до 11 069,30 пункта близо час и половина след началото на търговията. Широкият S&P 500 напредва междувременно с 0,4% до 1 191,16 пункта, а на борсата Nasdaq главният индекс Nasdaq Composite добавя 0,6% до 2 475,90 пункта.

Акциите на холдинговата компания UAL поскъпват с 1,6% до 21,93 долара на борсата Nasdaq, след като стана ясно, че ще купи Continental Airlines за 3,2 млрд. долара и ще я слее със своята дъщерна компания United Airlines. По този начин ще се създаде най-голямата авиокомпания в света, чиито годишни приходи се очаква да възлязат на около 29 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още