IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише: Гърция е "специален случай", очаквам помощта ни да е от полза

Президентът на ЕЦБ защити поредната отстъпка, направена пред страната

13:03 | 03.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Трише: Гърция е "специален случай", очаквам помощта ни да е от полза

Спасителният пакет за Гърция е добър начин да се помогне на страната, смята президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише. Както е известно, вчера гръцкото правителство постигна споразумение с еврозоната и Международния валутен фонд за получаване на огромна финансова помощ.

Гърция е „специален случай“ за еврозоната, където е трябвало решителна намеса, посочи Трише, цитиран от CNBC. “Вярваме, че това, което бе направено, което бе решено от гръцкото правителство е правилно“, заяви президентът на ЕЦБ.

Той защити решението на ЕЦБ да продължи да приема гръцки държавни облигации като обезпечение при отпускането на кредити за банките, макар че те не отговарят на изискванията за рисков профил. След поредното понижение на кредитния рейтинг на страната ДЦК на Гърция вече не отговарят на изискванията, заложени от самата ЕЦБ.

Днес стана ясно, че покрай спасителния план за Гърция ще се облагодетелстват и търговските банки в страната. Предвижда се те да бъдат подпомогнати с около 10 млрд. евро, което е близо 10% от цялата предвидена помощ.

Според информациите за срок от три години Гърция ще получи общо 110 млрд. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още