IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай продължава да изтегля пари от финансовата система

Задължителните резерви за банките бяха увеличени за трети път от началото на годината

10:46 | 03.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Китай продължава да изтегля пари от финансовата система

Китайската централна банка увеличи размера на минималните задължителни резерви, които търговските банки в страната трябва да държат на депозит при нея. По този начин се очаква тя да изтегли около 300 млрд. китайски юана (44 млрд. долара) от банковата система на страната, а това е поредната стъпка към затягане на нейната парична политика, предаде Ройтерс.

Силният възход на китайската икономика, която ускори своя ръст до 11,9 на сто през първото тримесечие на тази година, даде сила на притесненията, че високата инфлация ще дестабилизира икономиката и ще доведе до надуването на цените на недвижимите имоти и финансовите активи.

Ставката на минималните задължителни резерви за банките се увеличава с 50 базисни пункта и вече е на ниво от 17% за големите банки в страната. Това е третото й увеличение от началото на тази година, като според някои финансови анализатори този ход може да е ранен знак за скорошно повишение на курса на юана срещу щатския долар, който е фиксиран от юли 2008 г.

Китайските банки се сблъскаха с по-строгите капиталови изисквания на централната банка тази година и с наложените им от правителството ограничения за отпускане на ипотечни заеми. За да спре рекордните темпове на поскъпване на жилищата, правителството ще наложи забрана върху публичните предлагания в сектора на недвижимите имоти. В края на миналата седмица властите в Пекин ограничиха покупките на жилища до един допълнителен имот на семейство по същата причина.

Междувременно Китайската централна банка се намеси и на откритите финансови пазари и чрез покупки на валута започна да изтегля пари от финансовата система. Притесненията, че затягането на паричната политика ще забави растежа на китайската икономика, намериха своето отражение в широкия китайски индекс Shanghai Composite, който през април отчете най-силния си месечен спад от началото на 2009 г.

Централната банка на Китай обяви увеличението на ставката на минималните задължителни резерви за банките в неделя, като според икономисти по този начин тя иска да избегне смут на финансовите пазари в страната, които ще бъдат затворени днес заради национален празник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още