IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's прогнозира близо 4% ръст на БВП на Русия за 2010 г.

„Всичко сочи, че икономиката на Русия върви към подобрение", се казва в доклада на агенцията

10:13 | 03.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Moody's прогнозира близо 4% ръст на БВП на Русия за 2010 г.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия за 2010 г. ще нарасне с близо 4%, гласи публикуваната прогноза на международната рейтингова агенция Moody's. За следващата година прогнозата на Moody's за страната е още по-оптимистична, съобщи Итар-Тасс. Според агенцията започналото излизане на световната икономика от кризата оказва положително влияние на Русия.

В доклада на Moody's се казва, че „всичко сочи, че икономиката на Русия върви към подобрение. Повишаването на цените на петрола е способствало за възстановяване положителното салдо на платежния баланс, довело е до повишаване на курса на рублата и е помогнало в борбата с все още високите темпове на инфлация в страната“.

От рейтинговата агенция посочват още, че „правителството на Русия не е обременено с обслужване на голям държавен дълг и разполага с достатъчно резерви в чужда валута. И ако то успее да задържи разходите, възстановяването на цените на петрола ще му позволи постепенно на запълни т.нар. „нефтен фонд“.

Според статистическите данни БВП на Русия за първото тримесечие на 2010 г. бележи ръст от 4,5% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още