IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Данните за заетостта могат да доведат до обрат на щатските борси

Изобилието от икономически данни, дълговата криза в Гърция и разследването срещу Goldman Sachs ще тестват устойчивостта на ралито в САЩ

10:02 | 03.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Данните за заетостта могат да доведат до обрат на щатските борси

Индексът на най-големите и най-активно търгувани американски компании Dow Jones IA прекъсна своята печеливша серия през миналата седмица, след като растежът на американската икономика през първото тримесечие се оказа по-слаб от очакваното, а притесненията около дълговата криза в Европа засенчиха поредните добри финансови резултати на редица големи публични компании.

Dow Jones приключи миналата седмица със загуба, след като се повишаваше предишните осем седмици, което му донесе най-продължителната позитивна серия за последните шест години. Данните за заетостта в американската икономика този петък обаче могат да предизвикат негативен обрат на щатските борси, в случай че не потвърдят, че пазарът на труда в страната се стабилизира.

През март 162 хил. нови работни места бяха разкрити в неселскостопанските отрасли на американската икономика, но голяма част от тях се оказаха временни позиции, разкрити от правителството във връзка с преброяването на населението на страната през тази година. Ето защо данните за април ще покажат по-добре дали заетостта в частния сектор на икономиката се увеличава.

Според икономисти правителствените данни от този петък ще покажат увеличение на работните позиции със 183 хил., а безработицата в САЩ ще остане на ниво от 9,7% за четвърти пореден месец. Създаването на нови работни места е един от най-важните показатели за състоянието на американската икономика и освен това е ориентир за потребителските разходи, които са източник на две трети от брутния вътрешен продукт на страната.

Надеждите, че американската икономика се възстановява по-бързо от очакваното повишиха Dow Jones и S&P 50 до най-високите им нива за последните 18 месеца. Понижението на кредитния рейтинг на Гърция, Испания и Португалия обаче, и криминалното разследване срещу Goldman Sachs за измама с ипотечни ценни книжа, направиха тона на пазара отрицателен през миналата седмица.

През следващите няколко дни ще излязат финансовите резултати на няколко от компаниите в Dow Jones IA – фармацевтичните гиганти Merck и Pfizer във вторник, и Kraft Foods в четвъртък. Досега печалбата на компаниите от широкия индекс S&P 500, обявили своите резултати за първото тримесечие на годината, е скочила средно с 52% на годишна база, по данни на Thomson-Reuters.

Важен показател за състоянието на икономика през тази седмица ще бъдат и данните за личните приходи и разходи на американските потребители през март. Те ще излязат в понеделник, като анализаторите очакват личните приходи да покажат ръст от 0,4% на месечна база, а личните разходи да се повишат с два пъти по-бързо темпо за сметка на техните спестявания.

В понеделник излиза още индексът на бизнес активността във фабричния сектор, данните за разходите в строителния сектор, както и продажбите на нови автомобили през април. Във вторник идва ред на планираните продажби на жилища през март, за които се очаква втори силен месечен ръст от 3,3%, както и данните за новите поръчки за производство на фабрични стоки.

В сряда излиза индексът за бизнес активността в сектора на услугите, който се очаква да покаже ръст за четвърти пореден месец през май. Тогава ще се публикуват и данните за заетостта в частния сектор на щатската икономика на консултантската агенция ADP, както и тези за планираните съкращения на персонал от големите щатски работодатели през април.

Данните за производителността на труда в САЩ, разходите за труд за единица продукция и новите молби за помощи при безработица излизат в четвъртък. Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке ще говори за планираната реформа във финансовия сектор, която американският Сенат започна да обсъжда през миналата седмица. Нейната цел е чрез затягането на регулацията на дейността на банките да се избегне повторение на финансовата криза от 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още