IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пореден реверанс към Гърция и гръцките банки

ЕЦБ обяви, че гръцките ДЦК остават качествени въпреки ниския си кредитен рейтинг

10:00 | 03.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Пореден реверанс към Гърция и гръцките банки

Европейската централна банка (ЕЦБ) за пореден път погази правилата си, за да помогне на Гърция и гръцките банки. Това стана с премахването на изискването за минимален кредитен рейтинг на държавните облигации, приемани от институцията като обезпечение при отпускането на кредит за банките.

След последните редукции на рейтинга на Гърция заради острите проблеми с бюджетната криза в страната, оценката на гръцкия държавен дълг стана прекалено ниска. Съгласно разпоредбите на ЕЦБ това означава, че те вече не могат да бъдат приемани от институцията като обезпечение.

Сега обаче от ЕЦБ обявяват, че правилото се премахва, но само за гръцките емисии държавни ценни книжа. В съобщението пише, че правилото отпада за всички стари и нови емисии, издадени или гарантирани от правителството на Гърция, предава Ройтерс.

Това означава, че гръцките ДЦК ще продължат да бъдат приемани за обезпечение независимо от действията на агенциите за кредитен рейтинг, които могат да прибегнат и до нова редукция на рисковия профил на страната.

Вчера гръцкият премиер Георгиус Папандреу обяви, че е постигнато споразумение с делегациите на еврозоната и МВФ за отпускане на спасителни заеми за страната. В замяна на това правителството ще се ангажира да свие бюджетните си разходи с 30 млрд. евро за срок от три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още