IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ притисна BP да положи повече усилия за спиране на петролния разлив

14:01 | 01.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ притисна BP да положи повече усилия за спиране на петролния разлив

Щатското правителство притисна петролния гигант BP да предотврати екологична катастрофа, след като огромно петролно петно достигна бреговете на Луизиана, излагайки на опасност риболова и фермите за скариди, както и дивата природа, предаде Ройтерс.

От администрацията на Белия дом настояха британската компания, която е собственик на потъналата петролна платформа, да положи повече усилия да спре изтичането.

Президентът Барак Обама е изпратил секретаря по вътрешните работи Кен Саласар в Луизиана за разговори с ръководството на BP.

Дневно от платформата се изливат до 5000 барела петрол, по оценки на правителството, макар че според някои експерти количеството трудно може да се измери.

Специалисти са заявили, че има малка надежда BP да успее да се справи в относително кратки срокове с проблема. Компанията иска да покрие платформата с нещо като фуния, по която петролът да се източи до танкер.

Това обаче ще отнеме четири седмици, през които от платформата може да се излеят 150 хил. барела петрол. Ако вариантът с фунията не проработи, BP ще трябва да опита да спре разлива, като прокопае нов кладенец, който да отвежда петрола. За това обаче ще са необходими два-три месеца.

Според някои прогнози петролният разлив скоро ще достигне бреговата ивица на Мисисипи, както и Алабама и Флорида. И двата щата обявиха бедствено положение.

Инцидентът принуди Обама да отложи плановете си за увеличаване на добива на петрол край бреговете на страната, обявени миналия месец.

В петък изпълнителният директор на British Petrolium Тони Хейуърд заяви, че компанията ще компенсира всички, които са засегнати от нефтения разлив.

Според анализатори, щетите за риболовната индустрия на Луизиана могат да достигнат 2,5 млрд. долара, докато загубите за туризма в Флорида се оценяват на 3 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още