IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на BP: Ще платим на всички засегнати от нефтения разлив

Според анализатори щетите за риболовната индустрия и туризма в Мексиканския залив са за милиарди долари

19:59 | 30.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Шефът на BP: Ще платим на всички засегнати от нефтения разлив

British Petrolium ще компенсира всички, които са засегнати от нефтения разлив от платформа на компанията в Мексиканския залив, съобщава CNBC. Това каза изпълнителният директор на компанията Тони Хейуърд, като призна, че инцидентът може да спре нови проекти за добив на нефт по крайбрежието на САЩ.
 

„Поемаме пълна отговорност за разлива. Ще го почистим и ако някой представи легитимно искане за компенсации за нанесени щети, ние ще го платим”, каза Хейуърд в интервю за Reuters.
 

Масивният разлив, който започна след пожар и потъване на нефтена платформа близо до бреговете на Луизиана, застрашава да наруши екологичното равновесие в района. Според анализатори, щетите за риболовната индустрия на Луизиана могат да достигнат 2,5 милиарда долара, докато загубите за туризма в Флорида се оценяват на 3 милиарда долара.
 

Разливът може също да обърка плановете на американския президент Барак Обама да разреши добива на петрол в крайбрежните ивици, допълни Хейуърд.
 

Повече от 80 кораба и няколко самолета са включени в операцията по почистването на разлива.
 

Мащабите на катастрофата може също да доведат до промяна на правилата за това кой може да получи лиценз за добив на петрол в дълбоките води на Мексиканския залив. Администрацията може да ограничи издаването на такива лицензи, така че само големи компании като BP, които имат средствата и могат да си позволят мащабни операции по почистване да могат да оперират в този район.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още