IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските индекси тръгнаха надолу след данните за БВП

Акциите на Goldman Sachs поевтиняват с 8% в ранната търговия заради наказателното разследване срещу нея

17:47 | 30.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси тръгнаха надолу след данните за БВП

След силния си ръст от последните две сесии щатските индекси преминаха на отрицателна територия днес, след като данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната и потребителското доверие не успяха да отговорят на пазарните очаквания.

За пониженията на котировките, които са най-силно изразени във финансовия сектор, допринесе още новината, че инвестиционната банка Goldman Sachs е обект на наказателно разследване от страна на федерални прокурори в САЩ, предаде CNN. Банката бе обвинена в крупна измама с ипотечни ценни книжа от Комисията по ценните книжа и борсовите операции в САЩ (SEC) преди две седмици.

Акциите на Goldman Sachs, която е една от най-печелившите инвестиционни банки в историята на Wall Street, поевтиняват с 8% до 147,57 долара за акция в сутришната търговия. С повече от 2% поевтиняват и книжата на Morgan Stanley, JPMorgan и Bank of America.

Dow Jones Industrial Average, който включва 30-те най-активно търгувани компании с най-голяма пазарна капитализация, се понижава с 0,3% до 11 138,83 пункта час след началото на търговията. Той отбеляза най-силния си еднодневен ръст за последните два месеца от 1,1% в четвъртък.

Широкият S&P 500 се понижава с 0,5% до 1 200,51 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, губи 0,6% до 2 498,14 пункта.

Преди началото на сесията стана ясно, че американската икономика е нараснала с 3,2% през първото тримесечие на тази година, което се дължи най-много на силния ръст на потребителските разходи на домакинствата.

Това е третото поредно тримесечие, в рамките на което БВП на страната расте, на данните се оказаха малко под очаквания от пазарните анализатори ръст от 3,3%. Освен това темпото на ръст е доста под 5,6-те процентното увеличение на БВП през последното тримесечие на 2009 г.

Други икономически данни от днес показаха, че априлската стойност на индекса на потребителското доверие на Мичиганския университет е 72,2 пункта спрямо 73,6 пункта за март. Това допълнително натежа на котировките, защото потребителските нагласи имат ключово значение за възстановяването на американската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още