IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Путин предлага Газпром и украинската Нафтогаз да се обединят

Обединението в газовата сфера би могло да бъде подобно на това в атомната сфера, посочва Путин

17:42 | 30.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Владимир Путин предлага Газпром и украинската Нафтогаз да се обединят

Премиерът на Русия Владимир Путин предложи днес да бъде създаден обединен газов холдинг между Газпром и украинската държавна компания Нафтогаз, снабдяваща с природен газ страната, съобщават руски медии.

Обединението в газовата сфера би могло да бъде подобно на това в атомната сфера, посочва Путин.

По-рано тази седмица руският премиер предложи двете страни да обединят ядрените си сектори. По думите на Путин „ако Украйна прецени, че това е твърде революционно, може да осъществим този проект на отделни фази“.

Относно това предложение днес ръководителят на Росатом Сергей Кириенко е съобщил, че обединението в атомната сфера може да стане на основата на руското предприятие Атоменергомаш и украинското Турбоатом, възможно е и на паритетна основа.

Председателят на Газпром Алексей Милер е коментирал, че въпросът за обединение в газовата сфера ще се обсъжда през май в Москва между министрите на енергетиката на Русия и Украйна и ръководителите на двете газови компании.

По думите на Милер при евентуално обединение на Газпром и Нафтогаз ключов ще бъде въпросът за обединението на активите им и в тази връзка руският газов гигант е готов „да обмисли въпроса за размяната на активи, но по принцип става въпрос за обединението на двете компании“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още