IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската Metro вижда „светъл лъч на хоризонта“

Продажбите за първото тримесечие са се повишили с 2,3% на годишна база до 15,5 млрд. евро

12:43 | 30.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Германската Metro вижда „светъл лъч на хоризонта“

Германската верига Metro значително е намалила загубата си за първото тримесечие на 2010 г. спрямо съответния период на 2009, става ясно от оповестения в петък отчет на компанията.

Най-лошото от кризата премина в много страни по света, а съкращаването на разходите е допринесло за подобряване на финансовите резултати, казват от групата, цитирани от АФП.

Продажбите за отчетния период са се повишили с 2,3% на годишна база до 15,5 млрд. евро. Нетната загуба възлиза на 16 млн. евро, което е шест пъти по-малко спрямо отрицателния резултат за първото тримесечие на 2009. Постигната е облагаема печалба от 4 млн. евро спрямо -117 млн. евро година по-рано.

За Metro, собственик на хипермаркетите Metro Cash & Carry, супермаркетите Real, веригите за електроуреди Saturn и Media Markt, както и на магазините Kaufhof, „най-лошото от кризата е отминало“ и „има светъл лъч на хоризонта“.

През януари-март компанията се е възползвала от позитивния ефект на валутните изменения в Източна Европа, пазар, на който групата има особено голямо присъствие и където валутните влияния бяха в отрицателна посока през миналата година.

За цялата 2010 г. Metro очаква ръстът на продажбите да е под 6% - средногодишният темп на растеж, заложен в средносрочната стратегия на групата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още