IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър одобри отпускането на 60 млн. евро за Гърция

Одобрените средства са част от обещаната на Гърция помощ от страна на еврозоната и МВФ

09:44 | 30.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Кипър одобри отпускането на 60 млн. евро за Гърция

Парламентът на Кипър е одобрил законопроект за отпускане на финансова помощ на Гърция в размер на 60,6 млн. евро като част от обещаната помощ от еврозоната и Международния валутен фонд, съобщи Famagusta Gazette.

Законопроектът е бил внесен вчера преди пленарно заседание на парламента и е бил обявен за спешен. Затова още същия ден той е бил проучен от комисията по финансите и бюджета към парламента в присъствието на финансовия министър Харилаос Ставракис.

По време на следобедната парламентарна сесия в четвъртък Ставракис и някои депутати са отбелязали, че размерът на помощта може да бъде увеличен, в случай че размерът на окончателно одобрената помощ от еврозоната бъде променен.

На 25 март лидерите на страните от еврозоната взеха решение да предприемат ефективни и координирани мерки за запазване на финансовата стабилност на еврозната в случай на необходимост.

На база на това решение те се споразумяха да отпуснат помощ на Гърция заедно с МВФ, ако страната не успее да набере необходимите й средства от пазарите.

Заради разногласия в евроблока обаче условията по отпускането на помощта все още не са окончателно съгласувани.

Според председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу многомилиардната спасителна помощ за Гърция ще бъде факт до няколко дни.

Към момента делегациите на МВФ, ЕК и ЕЦБ, които се намират в Атина за преговори по спасителния план, постигат „солиден, бърз прогрес“, уверен е Барозу.

Вчера немски учени разпространиха прогноза, че спасителният пакет за Гърция може да достигне 100-120 млрд. евро за следващите три години, при условие че първоначално бяха предвидени 45 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още