IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Барозу: Спасяването на Гърция ще блокира разпростиране на кризата

До няколко дни помощта за гръцката държава ще бъде факт, уверява председателят на ЕК

09:03 | 30.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Барозу: Спасяването на Гърция ще блокира разпростиране на кризата

Многомилиардната спасителна помощ за Гърция ще бъде факт до няколко дни, като благодарение на нея ще се попречи на разрастването на кризата към други държави от еврозоната. Такова е мнението на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, предава Ройтерс.

Барозу се намира в Китай, където заедно с президента на страната Вън Дзябао са коментирали проблемите на Гърция. Дзябао е уверил председателя на ЕК, че Китай продължава да вярва в еврото, макар дълговата криза да се разраства из Европа.

„Не смятам, че има липса на доверие от Китай към Европейския съюз или към еврото“, е посочил председателят на ЕК.

Той заявява още, че китайските лидери не са споменавали за намерения да помагат на Гърция. Това опровергава твърденията, които се появиха по-рано тази година, че Китай ще купи голямо количество гръцки държавни ценни книжа.

Към момента делегациите на МВФ, ЕК и ЕЦБ, които се намират в Атина за преговори по спасителния план, постигат „солиден, бърз прогрес“, уверен е Барозу. Постигането на успех в спасяването на страната ще се отрази благоприятно на еврозоната и ще попречи на разпространението на кризата към други страни.

Вчера немски учени разпространиха прогноза, че спасителният пакет за Гърция може да достигне 100-120 млрд. евро за следващите три години. Това е доста повече от първоначално предвидените 45 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още