IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Атинската борса затвори с ръст от над 7%

Добрите икономически данни и финансови отчети повишиха борсовите индекси в цяла Европа

20:34 | 29.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Атинската борса затвори с ръст от над 7%

Добрите икономически данни от днес повишиха борсовите индекси в цяла Европа, докато в Атина главният индекс ASE завърши сесията с ръст от над 7%, след като стана ясно, че тези дни гръцкото правителство ще стигне до споразумение с Европейската комисия (ЕК) и Международния валутен фонд (МВФ) за оказване на финансова помощ на страната.

Добрите финансови резултати на редица големи европейски компании за първото тримесечие също допринесоха за повишенията на индексите. Банките се наредиха сред най-печелившите компании, като акциите на National Bank of Greece поскъпнаха с 18% заради очакванията, че планът за спасяване на Гърция ще e готов тази седмица, предаде Bloomberg.

Атинският борсов индекс ASE се повиши със 7,1% до 1 829,29 пункта, подкрепен още от EFG Eurobank Ergasias, чиито акции поскъпнаха с 14%, и от книжата на Alpha Bank, чиято цена се вдигна с 10 на сто. Вчера гръцкият борсов регулатор въведе забрана върху късите продажби на акции, за да ограничи спекулативните намеси на фондовата борса в Атина.

Общоевропейският индекс Dow Jones Stoxx Europe 600 се повиши 1,4% до 261,7 пункта, след като до края на вчерашната сесия той падна до най-ниското си ниво от 15 март. Причина за това стана понижението на кредитния рейтинг на Испания от Standard & Poor’s, което последва решението й да намали рейтингите на Португалия и Гърция във вторник.

Националните индекси се повишиха във всички 18 западноевропейски страни, с изключение на Исландия. Във Великобритания FTSE 100 се повиши с 0,6% до 5 618 пункта, а в Испания IBEX 35 скочи с 2,7% до 10 441. Акциите на Banco Santander поскъпнаха с над 4%, след като най-голямата испанска банка обяви 6% ръст на печалбата си за първите три месеца. Тя възлиза на 2,22 млрд. евро, което надмина пазарните очаквания.

В Германия индексът на сините чипове DAX нарасна с 1% до 6 145 пункта, след като броят на безработните в страната отчете най-големия си спад за последните две години, а нивото на безработица се понижи от 8% през март до 7,8% през април.

Главният френски борсов измерител CAC нарасна с 1,4% до 3 840,62 пункта, след като стана ясно, че индексът на икономическото доверие в еврозоната е стигнал най-високото си ниво за последните повече от две години въпреки фискалната криза в Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 29.04.10 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още