IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Брюксел обеща да действа бързо в помощ на Гърция

Оли Рен съобщи, че споразумението за спасяване на страната ще е готово до няколко дни

18:58 | 29.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Брюксел обеща да действа бързо в помощ на Гърция

Европейската комисия (ЕК) съобщи, че работи върху създаването на програма за отпускане на спешни многогодишни заеми на Гърция, които ще й бъдат предоставени от 16-те страни от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ). 

Споразумението се очаква да бъде сключено през следващите няколко дни, предаде Financial Times.

В свое изявление, очевидно насоченo към успокояване на финансовите пазари, европейският комисар по паричните въпроси Оли Рен, заяви, че пакетът от спасителни мерки за Гърция ще даде възможност на страната да си поеме въздух от засилващия се срещу нея натиск.

По този начин Гърция ще може да възстанови баланса в своите публични финанси, допълни той.

Еврокомисарят заяви, че преговорите между Гърция, ЕС и МВФ ще приключат до няколко дни, защото правителствата от еврозоната са напълно наясно с необходимостта да се действа бързо.

Политици и икономисти от цяла Европа обаче разкритикуваха забавянето, с което еврозоната се отнесе към фискалната криза в Гърция, която избухна преди шест месеца с разкритието, че бюджетният дефицит на страната за 2009 г. е четири пъти по-голям от допустимото за еврозоната.

Оли Рен заяви, че не може да даде подробности за това колко пари ще се предоставят на Гърция, докато не приключат преговорите в Атина между гръцкото правителство, екипът на МВФ и европейските експерти.

Той вярва, че споразумението ще даде началото на сериозни финансови и структурни корекции в Гърция

Еврото се възстанови от едногодишното дъно, което удари срещу щатския долар вчера, като днес поскъпва с 0,4% до 1,3243 долара, а индексите на Атинската фондова борса отбелязаха силен ръст.

Според членове на немския парламент, които са били информирани за плана за спасяване на Гърция вчера от управляващия директор на МВФ Доминик Стор-Кан, целият заем може да се разпростре в рамките на три години и да възлезе на около 100-120 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още