IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готвят сделка за $340 млн. за най-големия вътрешен авиопревозвач в Русия

Водят се преговори с пет потенциални купувачи, между които руските авиокомпании „Аерофлот" и „Сибир" и немската Lufthansa

11:06 | 29.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Готвят сделка за $340 млн. за най-големия вътрешен авиопревозвач в Русия

Най-големият авиопревозвач в Русия при вътрешните полети – компанията „Ютер“, чийто съсобственици са структури на „Сургутнефтгаз“, се предлага за продажба, пише вестник „Комерсант“, позовавайки се на източници, близки до собствениците. „Ютер“ е четвърта в Русия при превоза на пътници като цяло (вътрешни и външни полети).

По неофициална информация се водят преговори с пет потенциални купувача – община Москва, един от акционерите в „Металинвест“, а също руските авиокомпании „Аерофлот“ и „Сибир“, както и немската Lufthansa. Засега официално потвърждение за интерес към покупката има само от община Москва.

Според руски експерти засега най-големи шансове да осъществят покупката имат община Москва и Lufthansa, въпреки че немската авиокомпания би трябвало да преодолее множество бюрократични пречки, включително и одобрение на евентуалната сделка от правителствена комисия начело с премиера Владимир Путин.

По данни за 2009 г. на фона на намалението на пътническите авиопревози в Русия с 9,4%, превозите на „Ютер“ са нараснали с 9,3%, което е най-високият ръст на пътническите превози при руските авиокомпании за миналата година. За първото тримесечие на 2010 г. авиопазарът в Русия бележи ръст от 33,4%, а превозите на „Ютер“ нарастват с 63,8%, което изведе авиокомпанията начело на вътрешните превози в страната.

„Ютер“ има не само самолети, които са около 100 на брой, но и около 150 вертолета, което, по втория показател, я прави четвърта в света компания по експлоатация на вертолетна техника. По предварителна информация, собствениците на „Ютер“ ще продават само самолетния бизнес на компанията, а ще запазят вертолетите.

Цена за продажбата на самолетния бизнес на „Ютер“ не е обявена официално, но запознати с хода на преговорите съобщават, „че най-близо до истината е цена около 10 млрд. рубли“ (около 342 млн. долара).

Същевременно източници близки до „Ютер“ съобщават, че въпреки ръста на броя на превозените пътници по време на криза, пътническите превози на „Ютер“ за миналата година са били губещи, докато карго превозите, извършвани с въртолети, са приключили годината с оперативна печалба от около 5 млрд. рубли (около 171 млн. долара). „Ютер“ като цяло има дългове за над 800 млн. долара, според други източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още