IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Unilever дава ново доказателство за отминаване на кризата

Печалбата на компанията за потребителски стоки расте с 33%, продажбите нарастват с 4,1 на сто

10:38 | 29.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Unilever дава ново доказателство за отминаване на кризата

Компанията за производство и продажба на потребителски стоки Unilever даде поредното доказателство, че потребителското търсене се стабилизира, което е сигнал за отминаване на глобалната икономическа криза.

Англо-холандската компания е постигнала ръст на печалбата от 33 на сто за първото тримесечие на годината, реализирайки по-високо от очакваното увеличение на продажбите. Това пък е сигнал за увеличение на маржа на печалбата въпреки големите разходи, отделени за маркетингови дейности, пише Wall Street Journal.

Печалбата на Unilever е в размер на 973 млн. евро, след като за същия период на миналата година тя беше 731 млн. евро.

Органичните продажби обаче, в които не се отразява влиянието на сливания и валутни курсове, бележат ръст от 4,1 на сто. През предишното тримесечие те се увеличиха с едва 1,8 на сто, а прогнозите на анализаторите сега бяха за ръст от 3,5 на сто.

„Показваме силно представяне във всички региони, засилвайки конкурентните си позиции. Растежът бе особено силен на развиващите се пазари, макар там конкуретната борба да е по-силна“, коментира изпълнителният директор на Unilever Пол Полман.

Силно представяне през периода са показали марки като Cif, Domestos, Lifebuoy и Lipton, коментират от компанията.

Маржът на оперативната печалба на Unilever през първото тримесечие на годината се е увеличил с 0,6 процентни пункта, което е резултат основно на спада в цените на суровините през последната година. Това е позволило на компанията да увеличи инвестициите в маркетинг, запазвайки добри балансови показатели.

Очакванията обаче са, че ефектът от поевтиняването на суровините ще се изчерпа още през настоящото тримесечие и тогава ще има повече яснота дали показателите за рентабилност са устойчиви, коментират анализатори.

Днес акциите на Unilever поскъпват с 2,45 на сто на борсата в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още