IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските хедж фондове бягат в Сингапур и Хонконг

Неяснотата относно новите регулации в ЕС карат инвестиционните дружества да се местята в страни с по-благоприятни режими

10:09 | 29.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските хедж фондове бягат в Сингапур и Хонконг

Мениджъри на хедж фондове, базирани в Лондон, Франкфурт и други градове от Европейския съюз оглеждат офиси в Хонконг, Сингапур и Швейцария, където евентуално да преместят дружествата си. Причината за това е неяснотата относно регулациите, които ЕС готви на сектора, и опасенията, че те ще доведат до загуба на конкурентоспособност.

Хедж фондовете могат да преместят централите си в други страни, без да затварят офисите си в ЕС, посочва Кристофър Фауцет, член на съвета на Alternative Investment Management Association, цитиран от Bloomberg.

ЕС предлага ограничаване на възможностите на хедж фондовете да заемат средства и настоява за регистрация на фондовете, управляващи над 100 млн. евро. На тях се очаква да бъдат наложени ограничения на заплащането, става ясно от проектодиректива, която обаче още не е гласувана заради сериозни разногласия.

„Хората не искат да правят огромни промени на базата на проектодиректива. Те обаче вече взимат мерки, така че да са подготвени за варианта, при който директивата бъде одобрена въпреки неблагоприятния й характер“, заявява Фауцет, чиято компания управлява позиции за над 7,2 млрд. долара.

Най-голямото предизвикателство пред хедж фондовете ще бъде политическата намеса в регулацията, уверен е специалистът.

За момента най-благоприятно изглежда преместването на централите в Сингапур, където режимът е доста либерален. Причината за това е закон, приет през 2002 г., който има за цел привличането на компании за алтернативни инвестиции.

Подобна е ситуацията и в Хонконг, като в двете страни данъчният режим е доста благоприятен, а регулацията не е на „прекомерните нива“, на които е в Европа, посочва Фауцет. Поради тази причина именно Сингапур и Хонконг са страните с най-голям брой регистрирани хедж фондове в Азия.

Към момента във Великобритания се намират 80% от хедж фондовете на Европа, освен това в страната са и 60% от фондовете за дялови инвестиции на Стария континент. Много от компаниите обаче се опасяват от планираните регулации и вече подготвят варианти за излизане от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още