IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия с революционна стъпка в борбата срещу тютюнопушенето

От 2012 цигарите да се продават в кутии без лога и указание за марката, предвижда законопроект

09:51 | 29.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Австралия с революционна стъпка в борбата срещу тютюнопушенето

Австралия ще се превърне в първата страна в света, която забранява поставянето върху цигарените кутии на лого и марка – решение, което предизвика яростна реакция от производителите в сектора.

Според новото законодателство в областта, предложено от правителството с цел да се намали тютюнопушенето, от 2012 г. цигарите ще се продават в стандартни кутии, без никакви други лога, освен тези от кампаниите за превенция на вредните навик, предаде АФП.

„Цигарите не са готини, цигарите убиват“, е коментарът на министър-председателя Кевин Ръд. „Така че правителството няма да се извинява на никого за действията си.“

„Тютюневите компании ще оспорят тази мярка, ще й се противопоставят. Все пак смятаме, че мярката, заедно с други в тази насока, позволява да се намали тютюнопушенето. Ще продължим да работим по въпроса“, допълва премиерът.

Цигареният гигант Imperial Tobacco Australia обяви, че, ако бъде приета промяната, ще започне оспорване в съда. Мотивът е, че печалбите му ще бъдат сериозно засегнати, тъй като марката му има търговска стойност.

„Въвеждането на опаковка без указание за марката ще отнеме на потребителите възможността да различават една марка от друга“, заяви говорител на компанията по държавното радио ABC. „Това засяга стойността на нашия бизнес като търговска компания и ще се борим за запазване на правата ни.“

В момента в Австралия рекламата на тютюневи изделия е забранена, а пушенето не се позволява в повечето затворени обществени места като например офис сгради и ресторанти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още