IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед остави лихвата непроменена

Централната банка на САЩ потвърди и обещанието си да задържи лихвата ниска за "продължителен период"

21:43 | 28.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Фед остави лихвата непроменена

Федералният резерв на САЩ остави според очакванията основния лихвен процент в страната на нивата му в близост до нулата и потвърди обещанието си да задържи лихвата ниска за "продължителен период", предаде Ройтерс.

В изявлението на централната банка след приключването на двудневната й среща се посочва, че потребителските и бизнес разходите набират скорост.

"Икономическата активност продължава да се усилва и (...) пазарът на труда започва да се подобрява", посочват от Фед.

Оценката на пазара на труда е малко по-добра от направената през март, когато от Фед заявиха само, че заетостта се стабилизира.

Въпреки подобрението на икономиката обаче Федералният резерв смята да остави лихвите на изключително ниските им нива за „продължителен период“ заради слабата инфлация и високата безработица.

Председателят на клона на Фед в Канзас Томас Хьониг обаче за трета поредна среща на банката е бил против решението. Той се противопоставя на ниската лихва, защото смята, че това ще доведе до създаването на неравновесия в бъдеще.

"Темпото на икономическо възстановяване вероятно ще бъде умерено за известно време", посочват от Фед, повтаряйки фразата, която използваха и след предишните си две срещи през януари и март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още