IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК прие стратегия за насърчаване на развитието на електромобилите

Сред приоритетите на комисията е развитието на инфраструктурата за зареждане на "зелените" превозни средства

19:16 | 28.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК прие стратегия за насърчаване на развитието на електромобилите

Европейската комисия е одобрила нова стратегия за насърчаване на сектора на енергийно ефективните автомобили в ЕС, която се фокусира главно електрическите коли за сметка на тези, захранвани с биогориво, предаде EurActiv.

В съобщението на комисията се подчертава, че тя не дава предимство на някоя от технологиите. Документът обаче поставя ограничения относно двигателите, които използват като гориво етанол или биодизел, изтъквайки в същото време възможностите на електрическите двигатели.

За тази цел от комисията се позовават на проучване на специализираната в прогнози компания his, която предвижда глобалният пазарен дял на електрическите автомобили при продажбите на нови коли може да достигне 20% до 2030 г.

В стратегията се предлага насърчаване на по-широкото инсталиране на станции за зареждане на електрическите автомобили. За изграждането на такава инфраструктура ЕС трябва да поеме водеща роля, работейки със страните членки на национално и регионално ниво, се посочва в документа.

От своя страна Европейската инвестиционна банка трябва да разгледа начините за осигуряване на финансиране с цел насърчаване на инвестициите в инфраструктура и услуги за „зелени“ автомобили, е записано в стратегията.

Много важно е също така приемането на общи стандарти в ЕС, за да може зареждането на електрическите автомобили да се извършва по целия континент.

До края на тази година се предвижда Европейската комисия да да представи правила за финансови стимули за потребителите за закупуване на енергийно ефективни автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още