IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващо силен ръст в печалбата на Shell за тримесечието

Продажбите са нараснали с 48 на сто до 86,062 млрд. долара

11:34 | 28.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Изненадващо силен ръст в печалбата на Shell за тримесечието

Англо-холандската компания Royal Dutch Shell отчете в сряда изненадващо голям ръст на печалбата си за първото тримесечие, за което са допринесли силното увеличение на продукцията и повишението в цената на петрола.

За първите три месеца на годината групата има нетна печалба в размер на 5,481 млрд. долара, което представлява покачване от 57 на сто спрямо съответното тримесечие на 2009 г., съобщава АФП. Продажбите са нараснали с 48 на сто до 86,062 млрд. долара.

Ако не се взимат предвид еднократните ефекти резултатът е 4,897 млрд. долара при средни прогнози на анализаторите на Dow Jones Newswires за 3,98 млрд. долара.

От компанията обясняват добрите резултати с благоприятната динамика в производството на петрол и газ, което се е увеличило общо с 6% до средно 3,594 млн. барела петролен еквивалент на ден. За ръста са помогнали новите разработвани находища в Русия и Бразилия. По-конкретно покачването в петролното подразделение е 1%, а това в звеното за природен газ – 12%.

Значителен принос за силното представяне на групата има и поскъпването на суровия петрол на международните пазари, който на практика удвои стойността си за тримесечието спрямо същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още